Kerkelijk centrum Catharinaplaats Arnhem - M'n Architect
609
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-609,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Kerkelijk centrum Catharinaplaats Arnhem

In de binnenstad van Arnhem, aan de Catharinaplaats staat de Waalse Kerk. In de middeleeuwen was deze kerk onderdeel van het St. Catharina-gasthuis. Na de verwoestingen van de 2e wereldoorlog kwam dit gebouw ongelukkig terecht in een nieuwe grootschalige stedenbouwkundige structuur. Doel van het project is de Waalse kerk weer een waardige context te geven, in de vorm van een kerkelijk centrum met gastenhuis.
Het ontwerp draait letterlijk om een openbaar toegankelijke nieuwe hofruimte, waarin stilte en afzondering een hoofdrol speelt. Een L-vormig volume sluit het hof aan twee zijden gedeeltelijk af, en wordt gebruikt door zowel de kerkgemeente als de stad. Aan de twee tegenoverliggende zijden wordt de hof afgesloten door een ruw gemetselde muur met kijkgaten.
De nieuwe kerkzaal is geïnspireerd op de gewelfbouw van kerken uit de gotiek. De zaal wordt overdekt door 4 betonnen, holle kelken waarin hemelwater wordt opgevangen en wordt afgevoerd op het openbare terrein. Dit mondt uit in een waterbassin aan de voorzijde van de kerk als referentie naar het middeleeuwse baptisterium.

Opdrachtgever: eigen initiatief