Transformatie monumentaal Brugwachtershuis Roodehaan
814
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-814,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Brugwachtershuis Roodehaan

Voor deze bijzondere brugwachterswoning in Roodehaan (Noord Groningen) langs het Reitdiep hebben we een transformatie- en renovatieplan gemaakt. Zowel de draaibrug als de woning uit 1906 zijn opgenomen op een lijst van industrieel erfgoed in Noord Nederland. Het plan in grote lijnen: de bestaande serre wordt luchtiger en transparanter vormgegeven, en wordt min of meer een verlengstuk van de nieuwe aanlegsteiger. Bij het betreden van het erf stap je eigenlijk al op de steiger, die dwars door het huis loopt, en de voormalige buitenruimte benadrukt. Zo komen ook de oorspronkelijke monumentale woning en het bijgebouw weer ‘los’ van elkaar te staan zoals ze ooit waren bedacht. Het bijgebouw wordt uitgebreid met badkamer en er wordt een kap aan toegevoegd, welke door de tijd is verdwenen. In het woonhuis worden de keuken en eetkamer ruimtelijk aan elkaar verbonden en de trap naar een natuurlijke plek in de plattegrond verplaatst. De nieuwe aanlegsteiger is luchtig in hout vormgegeven, hetzelfde materiaal als de schuur en de schuttingen. Zo ontstaat er een logisch geheel.

Opdrachtgever:  Particulier